poniedziałek, 18 listopada 2013

Muffinki bananowo-czekoladowe, czyli bomba energetyczna dla mózgu.

   Mój ulubiony przepis na muffinki podpatrzony w tv. Nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Mnóstwo magnezu i potasu :) W sam raz dla uczących się oraz łasuchów. Spokojnie można je urozmaicić innymi świeżymi, bądź suszonymi owocami, np. borówką amerykańską czy rodzynkami.

Muffinki bananowo-czekoladowe
Przepis na ok. 16 babeczek 
koszt ok. 20 zł

Mokre składniki:

  • 4 duże banany zblendowane;
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego;
  • pół szklanki oleju;
  • 1 jajo;
Suche składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • 0,5 szklanki cukru;
  • 2-3 łyżki kakao naturalnego, niesłodzonego;
  • szczypta soli;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • łyżeczka sody.
Dodatki:
  • czekolada, najlepiej gorzka, ale można dodać każdą - ilość dowolna ;) ;
  • orzechy włoskie;
  • ewentualnie owoce suszone bądź drobne świeże;
 
   Mokre składniki miksujemy razem. Suche natomiast mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mokrą masę do suchych składników i mieszamy niedbale :). Dodajemy posiekane dodatki. Uwaga na ich ilość, żeby nie wyszedł zakalec.
 Pieczemy ok 25-35 min, w zależności od wielkości foremek, 180 C z termoobiegiem, 190 C bez termoobiegu. 
   Ja piekłam w foremkach silikonowych, więc smarować ich nie musiałam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz