Muffinki bananowo-czekoladowe
Przepis na ok. 16 babeczek
koszt ok. 20 zł
Mokre składniki:
- 4 duże banany zblendowane;
- 4 łyżki jogurtu naturalnego;
- pół szklanki oleju;
- 1 jajo;
Suche składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej;
- 0,5 szklanki cukru;
- 2-3 łyżki kakao naturalnego, niesłodzonego;
- szczypta soli;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- łyżeczka sody.
Dodatki:
- czekolada, najlepiej gorzka, ale można dodać każdą - ilość dowolna ;) ;
- orzechy włoskie;
- ewentualnie owoce suszone bądź drobne świeże;
Mokre składniki miksujemy razem. Suche natomiast mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mokrą masę do suchych składników i mieszamy niedbale :). Dodajemy posiekane dodatki. Uwaga na ich ilość, żeby nie wyszedł zakalec.
Pieczemy ok 25-35 min, w zależności od wielkości foremek, 180 C z termoobiegiem, 190 C bez termoobiegu.
Ja piekłam w foremkach silikonowych, więc smarować ich nie musiałam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz