Makaron z tuńczykiem
- Makaron Pene bądź Spaghetti;
- Dwie puszki tuńczyka w sosie własnym;
- Czosnek, min. dwa ząbki - górnej granicy dla mnie nie ma ;);
- Papryka, najlepiej różne kolory - 2 szt.;
- Olej rzepakowy oraz oliwa z oliwek (ok 150 ml);
- Natka pietruszki - solidny pęczek;
- Dwie cebule;
- Sól, pieprz oraz papryka słodka;
- ew. świeże oregano i majeranek;
- Ser grana padano bądź parmezan;
Cebulę drobno pokrojoną zeszklić na oleju, pod koniec dodać wyciśnięty czosnek i odciśniętego tuńczyka. Chwilkę przesmażyć. Dodać sól, pieprz i słodką paprykę do smaku. Następnie drobniutko pokroić paprykę i świeże zioła. Podlać oliwą i wyłączyć gaz. Po ugotowaniu makaronu, al dente oczywiście ;), odlać trochę wody z gotowania do sosu i wlać resztę oliwy tuż przed podaniem. Inaczej sos wchłonie oliwę i wodę, i będzie suchy. Posypać serem już na talerzu. Smacznego :)
Od paru miesięcy przymierzam się do zakupu maszyny do szycia. Jakoś zawsze w ciąży nachodzi mnie wielka potrzeba tworzenia :) . Tkaniny już kupione, ale maszyna jeszcze nie wybrana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz